Monday, November 2, 2015

RESEPI COWBOY KEK BATIK

Assalamualaikum dan Hai dearies !
 Tajuk aku tu macam pro je , acah - acah masterchef je kan ,
BHAHAHABHBHAHAHBHA

Ni aku nak cerita pasal aku first time baking kek batik ni.Baking sangat jah oiiii. 
Maklumlah beginner lah katakan , tengok orang buat kek ni macam senang je,then aku google lah cara nak buat cane , aku try tanye kawan - kawan jugak .Lastly cara kawan aku lah yang paling senang , tak rumit dan murah , haha.
Aku pun belilah biskut mary rm2 ,milo kat rumah dah ada, susu pun ada, telur dalam peti pun ada dengan mentega,gula siket, garam aku tak tahu lah aku letak ke tak lupa dah.Hhaaha.

Then bermulalah pengembaraanku---

First , aku cairkan mentega ,then masukkan milo,telur ,susu,gula kalau nak manis lagi, gaulkan sekali dalam periuk biar sampai mendidih , jangan lama sangat , nanti hangus .Dah tak sedap.Then biskut tu kau patahkan 4 sampai ada bunyi kriuk kriuk,hahaha.Jangat hancurkan nanti tak cantek kau punya kek.Letak biskut tu dalam tupperware yang besar siket, yang luas lepastu just curahkan apa yang kita panaskan tadi dalam bekas tuh.Buat bertongket tongket tahu !Lepas curah satu layer, letak biskut kat atas then repeat step. Lastly masuk dalam peti sejuk dan biarkan semalaman atau 8 jam.

Petang petang boleh lah potong cantek cantek kasi kat mak ayah makan ke, tapau kan kat cik abang ke ,hahaha.Buatlah skali air teo atau teh tarik ke  , makan ramai ramai , tak ke eratkan hubungan silaturrahim antara keluarga kan,ihiksss.

Itulah resepi cowboy kek batik aku,no sukatan ,ikut citarasa kau sudah, janji tahu first second step tu dah cukup bagus lah kan, kita ni bukan tahap masterchef Malaysia, duduk dapur rumah je pun ,hahahaha.

. I love baking .
Anyone can ajar tak ??






Feveret kek ,nyumehhhh!!

xoxo, 
Till we meet again and assalamualaikum !

No comments:

Post a Comment